maanantai 7. huhtikuuta 2014

Toivepostaus: Hevoshieronta

Multa toivottiin viime vuoden lopussa postausta hevoshieronnasta siitä sen opiskelusta ja muutenkin kertoa siitä. Eikös sitä sanota että parempi myöhään kun ei milloinkaan? Joten tässä se olisi. 

Meillä oli myös koulussa koko viime viikko omien luokkakavereiden näyttöjä ja arviointeja, todella raskas mutta antoisa viikko, hyvin opettavainen. Mun pitää itse kehittää rakenteen, kengityksen ja -liikkeiden arviointia, jonkin verran ergonomiaa, sekä pieniä muutamia huomautuksia tuli lihasrajoista että pitää olla tarkempi missä ne menee.  



Hevoshierojaksi opiskelu

Ainakin omalla kohdalla ollut erittäin tuskainen ja pitkä tie, kun itse käyn töissä vielä samaan aikaan kun opiskelen. Vaatii paljon ja paljon ja erittäin paljon lukemista, omistautumista ja kiinnostusta kyseiseen aiheeseen. Tietenkin, ihmiset ovat erilaisia ja oppivat erilailla - itsellä on aina ollut vaikeaa opiskelu. Kun on lahopää niin ei jää oikein mikään päähän ennenkuin kertaa sen 100 kertaa kun muut lukevat sain muutaman kerran. Myöskään opiskelu ei ole pelkästään sitä hierontaa pitää tietää kengityksestä, rakenteesta, liikkeestä, yritystoiminnasta, valjastuksesta, eläinlääkinnästä, doping- säännöistä, hevosen ruokinnasta, anatomiasta tietenkin ja jopa talliympäristö arviointi on yksi näyttö. Opiskelu ei ole pelkästään koulussa käymistä vaan se myös vaatii vapaa-ajalla paljon tekemistä, hierontoja toisensa jälkeen! Koska tätä alaa ei opi pelkästään lukemalla - vaan nimenomaan tekemällä. Itse myös henkilökohtaisesti tykkään käydä erilaisilla alaan liittyvillä luennoilla; nyt on ois käyty jo 3 erilaisen eläinfysioterapeutin luennolla ja seuraavaksi olen menossa "Ontuuko hevonen" - luennolle Hämeenlinnaan. Erilaisia tapahtumia pitää myös käydä ja niitä pitää olla ihan 5 kpl. 




Hevosen ABC, Pauli Grönberg. On lähestulkoon myös hieronnan abc, kirjassa kerrotaan hevosen luustosta, nivelistä ja lihaksistosta. 


Ja ammattilaiseksi ei tule kuin tekemällä, niin pitää osata myös arvioida sekä ravihevosia että ratsuja! Tämä on mulle ollut hirmuisen hankala tehtävä, koska olen niin ratsuihminen ku olla ja osaa. Nyt pikkuhiljaa alkanut jotain niistä ravihevosista ymmärtää, tosin saisi paljon lisää vielä ymmärtää niistä - onneksi sain asiakkaaksi kivan tallin ja lupasivat että pääsen heidän matkaan raveihinkin, jotta nään sitä maailmaa myös erilaisesta näkökulmasta. Liikkeiden ja rakenteen arviointi tulee olemaan yksi osa näytössä - jossa on mulla tällä hetkellä vielä aika paljon kehitettävää. Kotihoito-ohjeethan on myös yksi iso osa hevoshierontaa - eipä siitä hieronnasta ole hirveesti hyötyä jos käy viikko toisensa jälkeen hieromassa jotain ongelmaa mutta asiaan ei tule minkäänlaista muutosta ja jos ei tiedä ravihevosista mitään niin niitä kotihoito-ohjeita on todella vaikea antaa. Lihaskireydethän - tai vinoudet voi johtua monesta eri asiasta vääränlaiset varusteet, kengitys, rakenne, vääränlainen treeniohjelma, ratsastaja vino, hevonen ei liiku oikein, vanhasta vammasta, vamma josta ei tietoa jne jne. 


Muutama kuva; ensimmäiset kuvat ottanut Minna Kettunen ja huivi päässä olevat Reeta Lappi. 
















Ergonomia !! On myös erittäin tärkeä osa hevoshierontaa. Jos kroppa hajoaa - ei ole työkalua millä tehdä töitä. Jos tätä aikoo tehdä työksensä, kannattaa säästää itseään ja käyttää kropan painovoimaa  ja hieronta-ote ei ole hevosellekkaan miellyttävä jos ei käytä kropan painovoimaa. Itsellä on paljon ongelmia selän kanssa, joten tää on mulle erittäin tärkeää - en venyttele myöskään mielelläni hevosta, ellei ole pakko. Ja kun venyttelen, tuen kädet jalkoihin. Hieronta jakkara on myös aivan ehdoton isojen hevosten kanssa. Pitää muistaa myös ettei taita ranteita/kroppaansa sekä tietysti turvallisuus, hyvät turvakengät, siisti ja tilava työtila, huomioida missä itse seisoo ettei ole ainakaan ihan hevosen kavion potkuetäisyydellä ja itse ainakin yritän huomioida että hierontajakkara ei ole ihan takanani, jos hevonen liikahtaa niin kaadun siihen jakkaraan ja pahimmassa tapauksessa loukkaan itseni. 



Hevoshieronta
Hieronta sopii kaikille hevosille, lajista ja rodusta riippumatta. Säännöllinen lihashuolto edistää ja ylläpitää hevosesi suorituskykyä - on kyseessä sitten aktiivikisaaja, ravuri tai harrastehevonen. Hieronta on tärkeä osa kilpahevosille ja raskasta työtä tekeville hevosilla, jolloin pysytään ajan tasalla hevosen hevosen kehityksestä ja huomaamaan toispuoleisuudet ja muut ongelmat. Lihashuollon ylläpidolla ennaltaehkäistään vammojen ja revähdysten syntyä. Hierontaa voidaan soveltaa eri lajien hevosille, eri tilanteisiin kuten kuntoutukseen, valmennusohjelmaan, ja kilpailuohjelmaan sopivaksi. Hierontaa tulisi käyttää mahdollisimman paljon ennaltaehkäisevä hoitona.

Ja tuolla yllä mainitsin muutamia asioita mistä lihaskireydet mahdollisesti voivat johtua - se voi vaikuttaa hyvinkin pitkälle siihen miten hevonen käyttää lihaksistoaan ja pahimmassa tapauksessa tästä seuraa kierre, joka voi aiheuttaa lisää kipua. Hieronnan avulla saadaan lievitettyä kipua turvallisella tavalla. Lisäksi se vaikuttaa ääreisverenkiertoon, aineenvaihduntaan, imuninestekiertoon, hermojärjestelmään ja moniin muihin asioihin, olen myös kuullut että jotkut ovat saanneet helpostusta kiimahäiriöisen hoitoon. Hieronnalla voidaan myös nopeuttaa palautumista rasituksen tai vammojen jälkeen. Emmehän me ihmeiden tekijöitä ole, joten paras hyöty tulee vasta muutaman (säännöllisen) hierontakerran jälkeen. 




Deebo rentoutuu hieronnassa, pahoittelut laadusta. Kännykkäkuva. 

Kysymyksiä? Mielipiteitä tai mietteitä? 

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Itse olen tuosta hieronnasta kauhean kiinnostunut, olisi kiva pystyä hieromaan oma hevosensa usein :) mutta olen kyllä tyytyväinen siihenkin, että olen nyt pari kertaa tammalleni saanut hierojan tulemaan - tuloksia näkyy kyllä jo kerran jälkeen! On kiva kuulla juuri missä kunnossa kroppa on, missä jumeja, mitä voi tehdä. Ja kyllä meidän tammuska osaa hieronnasta nauttia, se on ehkä tärkeintä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan ja siitä saa paljon itsellekkin vinkkejä mitä tehdä paremmin jne (jos on siis ammattitaitoinen hieroja ja osaa antaa vinkkejä). Mulla tosin jää toi oma välillä vähän liiankin huonolle hieronnalle ;) mutta aina säännöllisesti yritän sitä hieroskella. Tuloksia toki voi saada jo ensimmäisen kerran jälkeen, mutta ainahan se on parempi jos säännöllisesti "huoltaisi" - varsinkin jos on todella juminen hevonen. :) Kyllähän ne yleensä siitä nauttii! Ellei ole todella kipeä, mut sillonkin pitää osaa lukea hevosta...

      Poista